CA | ES

VIC ACOLLIRÀ DE NOU TRES DIES DEL MILLOR TRIAL MUNDIAL

VIC ACOLLIRÀ DE NOU TRES DIES DEL MILLOR TRIAL MUNDIAL
La ciutat catalana acollirà del 7 al 9 d’abril la prova inaugural de la Copa del Món de Trial UCI 2023

La ciutat de Vic acollirà de nou una de les principals competicions internacionals de l’especialitat, la Copa del Món de Trial UCI 2023. El circuit del Mas de Bigues, situat a la zona esportiva de la capital osonenca, es posa a punt per acollir la primera prova del certamen inclosa en una setmana intensa en competicions ja que també inclourà la celebració del Gran Premi Ciutat de Vic, categoria UCI C1 programat pel diumenge 2 d’abril.

Tres jornades intenses de la millor competició
Ja s’han donat a conèixer els horaris dels tres dies de competició i on estan convocades tres categories: Femenina Elit, Masculina Elit 20’’ i Masculina Elit 26’’. El divendres 7 al matí està prevista la inspecció de les zones per part dels responsables tècnics de l’UCI i el briefing de zones pels comissaris internacionals, just abans de començar amb els quarts de final Masculins Elit 20’’. Els quarts de final Masculins Elit 26’’ tindran lloc el dissabte 8, juntament amb la semifinal Femenina Elit. L’últim dia de competició, el diumenge 9, es reservarà a les dues semifinals masculines al matí i a les finals que decidiran la guanyadora i els guanyadors de la prova a la tarda.

Divendres, 7 d’abril
 - 14h00 a 18h30   Quarts de final Masculina Elit 20’’

Dissabte, 8 d’abril
 - 09h00 a 13h30   Quarts de final Masculina Elit 26’’
 - 15h00 a 17h30   Semifinal Femenina Elit

Diumenge, 9 d’abril
 - 09h00 a 11h00   Semifinal Masculina Elit 20’’
 - 11h00 a 13h00   Semifinal Masculina Elit 26’’
 - 15h30 a 16h45   Final Femenina Elit
 - 17h00 a 18h15   Final Masculina Elit 20’’
 - 18h30 a 19h45   Final Masculina Elit 26’’

Una oportunitat per veure el Campió del Món en acció
La prova reunirà a més de 150 esportistes provinents de 20 països, però sense dubte un dels esportistes que enguany no passarà gens desapercebut és l’actual Campió del Món, Eloi Palau. Palau que des del passat mes de novembre llueix el mallot irisat explica que “inaugurar de nou la temporada de Copa del Món a casa és fantàstic. Sé que moltes de les mirades estaran posades en mi ja que sortiré com a favorit, m’esforçaré per donar el màxim davant de la meva afició. Poder estar entre els meus i vestir el mallot de Campió del Món em dona molta motivació però al mateix temps em dona una pressió extra!
Tots els rivals s’estan preparant molt i aquesta prova serà la primera per mesurar-nos com estem de forma. Aquest any la temporada comença més aviat del normal, he hagut de variar una mica la meva planificació per poder estar de nou en òptimes condicions pel Campionat del Món de Glasgow que serà la segona setmana d’agost.”

Un circuit del més alt nivell
Vic és una de les ciutats privilegiades que disposa d’una instal·lació permanent per acollir proves de Copa de Món. El circuit del Mas de Bigues és una instal·lació que fa més de deu anys que disposa d’un espai fix per a la pràctica del trial, durant l’any el club Trialsport hi organitza els cursets pels més joves. L’any 2021 es va ampliar i adequar amb cinc zones amb motiu dels Campionats del Món UCI convertint-la en una de les instal·lacions més grans i de més alt nivell existents.
La novetat d’enguany per a la disputa de la prova de la Copa del Món UCI és que s'invertirà el sentit en que els riders afronten les zones a més de variar alguns dels obstacles. 

  • Zona 1: Pedres arrodonits tipus “boulders” amb poca adherència sobre terreny irregular amb altes amb espectaculars pujades als obstacles.
  • Zona 2: Elements de formigó amb salts molt llargs i superfícies de pas molt estretes.
  • Zona 3: Pedres quadrades i aristades combinats amb travesses de fusta sobre terreny irregular. Superfícies de pas molt estretes amb condicions d'equilibri.
  • Zona 4: Elements de formigó combinats amb prims pals de fusta; la més exigent per les situacions d'equilibri.
  • Zona 5: Pedres quadrades i aristades amb bona adherència sobre terreny irregular mb espectaculars pujades als obstacles.

És un circuit físicament exigent i d’un elevat nivell tècnic dissenyat per Dani Parramon, coordinador esportiu a la Unió Ciclista Internacional i responsable del Trialsport Club Esportiu Osona. Parramon explica que “el denominador comú és la longitud de les zones que fa que siguin molt exigents físicament sobretot la 1, la 3 i la 5 que són les que contenen més pendents i poden fer perdre temps degut a la recuperació dels esportistes entre obstacle i obstacle. L'espectacularitat de totes les zones fa que siguin molt visuals i impressionants pels espectadors. Pel que fa a les fases de competició, els quarts de final sempre ofereixen un nivell més assequible, ja que estan oberts a riders joves que intenten fer-se un lloc, a les semifinals el nivell serà més exigent amb l’entrada dels top 10 del rànquing UCI al costat dels 15 millors dels quarts de final. A la final el nivell sol incrementar-se més, amb els sis millors classificats. En aquestes proves sempre busquem un equilibri entre el vessant esportiu i l’espectacle”.


Circuit del Mas de Bigues ©Zubikophoto/UCI

Vera Barón guanyadora l'edició passada ©Zubikophoto/UCI

Jack Carthy guanaydor l'edició passada ©Zubikophoto/UCI

La sempre especatcular zona UCI ©Zubikophoto/UCI